Étkezés
Japán finomságok:
Mindenki a helyi finomságokat szeretné megkóstolni, ha külföldre utazik. Ha valaki messziről érkezik Japánba, érdemes az igazi japán ételeket megkóstolnia. A "kaiseki-ryori", avagy a több fogásos vacsorák az első osztályú éttermekben, az ismert "sushi", "sashimi", "tempura" és "sukiyaki" , a népszerű "soba" vagy "ramen" tészták közül bárki kedvére válogathat. Mi a közös elem bennük? Egészségesek, friss hozzávalókból készülnek, és nagyon finomak
Rizs (o-kome): A japánok amellett, hogy évente 70 kilogrammt rizs fogyasztanak el, nagy tiszteletben is tartják azt. Éppen ezért minden étkezéshez fogyasztják a legkülönbözőbb változatokban.
Sushi: A legnépszerűbb japán ételek egyike. Hideg, kis falatkákra formázott vagy vágott rizses ételek gyűjtőneve. Kis rizságyon, vagy algatekercsben szolgálják fel, nyers halas, ecetes rizses különlegesség.
Sukiyaki: Sült marhahússzeletek, zöldség és tofufalatok, melyeket fogyasztás előtt nyers tojásba mártanak. Ezek általában az asztalnál, saját kezűleg készülnek.
Shabu-shabu: Híg húslevesben főzött marhahússzeletekből és zöldségekből áll, melyeket szezámmagos és citrusalapú szószokba mártogatva fogyasztanak.
Tempura: Különböző hús-, zöldség-, halfalatkákat lisztből és tojásból készült tésztába mártogatnak, majd olajban hirtelen kisütik.
Ramen: szójával ízesített sűrű, tésztás húsleves.
Soba és udon tészták: Tonhallal ízesített, húslevesben tálalják.
Mochi (japán édesség): Rizsből készült tészta, melybe különböző finomságokat töltenek, vagy gombócot formálnak belőle. Ezt általában édes babszósszal öntik le.
Japánban, főleg a nagyobb városokban, szinte minden nemzet konyhája képviselteti magát. Az olasz, francia éttermektől az amerikai hamburgerig, eredeti ázsiai, dél-amerikai ételekig minden megtalálható!
Japánban az étkezés nem feltétlenül drága, bár a turizmus növekedésével ennek emelkedésére lehet számítani. Ízletes, olcsóbb éttermeket találhatunk, ha betartjuk a következő szabályokat:
Gyorséttermek sokasága található a nagyobb vonatállomások mentén, itt viszonylag olcsóbb ételeket, kellemes környezetben fogyaszthatunk. A hamburger és szendvics boltok mellett számos japán jellegű gyorsétterem található, ahol ínycsiklandozó japán fogásokat találunk. A „gyudon” főtt marha, rizzsel, és hagymával, a „tendon” rizses tempura. Ezek a gyors éttermek gyakran 500 yen alatti árakon kínálnak étkezési lehetőséget. Néhol még reggeli menüket is találunk.
A bevásárlónegyedek és szórakozó centrumok közelében szinte mindig figyeljünk a napi menü feliratra, itt 600 és 800 yen körüli áron tudunk egy napi ebédet elfogyasztani. Bőséges japán vagy nyugati típusú menük közül lehet választani.
A sushi, a nemzeti étel sem számít a drága ételek közé.A „kaiten-zushi” boltokban egy forgó tálon elhelyezett különféle sushik széles választékából csemegézhetünk. Egy általunk kreált sushi tál ára körülbelül 100 yen. Más sushi boltokban egy sushi ebéd ára 800 yentől kezdődik.
A nagy bevásárlóáruházak alsóbb emeletein mindig találálunk friss áruval rendelkező kis boltokat, ahol akár egy ebédnyivalót vásárolhatunk, és egy szomszédos parkban fogyaszthatjuk el.
Italok
Tea: Japánban nagy hagyománya van a teafogyasztásnak, különösen a zöld teának (ocha), mely remek kísérő ital, magas a C-vitamin tartalma, s az emésztést is segíti.
Sör: Ez a legnépszerűbb ital Japánban. A nagyobb japán sörgyárak (Asahi, Sapporo, Suntory) italai mellett az import sörök is elérhetők.
Szaké (rizsbor): A japán nemzeti ital évszázados múltra tekint vissza. Fogyasztható melegen és hidegen egyaránt.
Japán spenótleves
Hozzávalók:
- 15 dkg spenót
- 2 db burgonya
- 1 db szerecsendió
- 10 dkg vaj
- 2 ek liszt
- 2 dl tejszín
- 5 dl tej
|
|
Elkészítése:
A liszttel 5 dkg vajon világos rántást készítünk. A megmosott spenótot apróra vágjuk és a maradék vajon alaposan megfonnyasztjuk. A rántást 1 l vízzel felengedjük, belekeverjük a megpárolt spenótot, és fedő alatt 20 percig főzzük. Ezután beletesszük az egészben hagyott burgonyát, és közepes lángon még fél óráig főzzük. A megpuhult burgonyát kiszedjük, szitán áttörjük, és visszakeverjük a levesbe. A szerecsendiót lereszeljük, és a burgonyával együtt a leveshez adjuk. Beleöntjük a habbá vert tejszínt és a tej felét. Hagyjuk egyet rottyanni, levesszük, és melegen tálaljuk. A megmaradt tejjel díszítjük, mégpedig úgy, hogy a tányérba kiszedett leves közepébe két-három kanálnyit csöpögtetünk.
Érdekelnek a japán ételek?Recepteket is szeretnél ? Találtam egy oldalt,ami ezek szerint NEKED szól! ^^ :
http://www.terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/japanrp.html
|